ARTESIA LIBRARY
Artesia, CA

Client: Community Development Commission of the County of Los Angeles
Construction Cost: $7,000,000 – New Construction
Size: 10,850 sq.ft.
Completion: 2017 (estimate)
LEED®-NC Certification Silver (estimate)

Library in a Park & a Park in a Library

Artesia Library is currently under construction. Estimate completion in July 2017 (picture taken on 1/28/17).

Artesia Library

The new Los Angeles County Public Library, Artesia Library is approximately 10,850 square feet and will serve the residents of Artesia as well as the surrounding neighborhoods. The location of the new Library is the north east corner of Artesia Park and occupy approximately 1.72 acres of land. This new Library will replace the existing 46 year old, 5,100 square foot Library, one of the County’s smallest facilities, that is currently located adjacent to the Community Center at the Park.

The siting of the Library is set back nestled amongst the existing trees to create a feeling of a “Library in a Park and a Park in a Library” for buffering from the residences at the north and east sides. 43 new parking spaces including 2-ADA accessible stalls will be provided adjacent to the Library and supplement the existing Park parking. The library surroundings is drought tolerant landscaping and ties into the existing park surrounding.

The exterior of the Library is a combination of block, glass and metal panels. The materials and color are selected to supplement and reflect the park and library experience yet express a sense of civic presence.

The lower portions of the library reading areas are transparent to provide natural light and provide a direct relationship between inside and outside. Each volume is expressive of an individual function that is inside the library, i.e. the children’s area has a lower volume than the adults and the spine is expressed linearly from the entry and though the Library.

The main entry lobby is a high volume space that continues through the library capturing natural light to the center of the LEED Sliver designed library. The lobby provides access to both the Library and Community Room. The placement of the community room is strategically located at the entry of the library and public facilities so that it can be used during non-library hours.

The library plan is organized so the quiet areas of the library are located and oriented towards the park to take advantage of the park’s natural environment and natural light. More active areas are placed on the interior of the quiet areas and separated by book stacks. Circulation and service pods are strategically located to provide direct supervision throughout the library.

Role
Project Architect, LEED AP
For
Community Development Commission of the County of Los Angeles
Date
Estimate Completion July 2017
Type
Public Library – New Construction